top of page

DOJOETIKETTE

Dojoetikette er ... og ... Si hva DOJO er... Forklaring på hva det er og hvordan den skal følges. Forklaring på hva det er og hvordan den skal følges. Forklaring på hva det er og hvordan den skal følges. Forklaring på hva det er og hvordan den skal følges. Forklaring på hva det er og hvordan den skal følges. Det er ingen forventning til at medlemmer skal kunne denne utenatt og det er selvsagt ikke farlig om glemmer seg vekk. Alt vil komme naturlig mens man lærer seg karate og ser hvordan andre gjør det. Blablablabla. 

1. Når man kommer inn i eller skal forlate dojoen skal man hilse og si ”Osu”, alltid med ansiktet vendt mot dojoen. Deretter vender man seg mot de andre elevene i klassen, hilser og sier ”Osu” en gang til.

 

2. Kommer man for sent til undervisningen skal man sette seg i ”seiza” og vente, med øynene lukket, i ”mokuso”. Når det blir gitt tillatelse til å delta skal man forbli i ”seiza” og hilse mens man sier ”Shitsurei Shimasu” (unnskyld at jeg kommer for sent). Reis deretter opp, hils en gang til med et kraftig ”Osu” og kom raskt på plass bakerst i klassen. Pass på ikke å passere foran de andre elevene som trener.

 

3. Elevene bør være nøye med den personlige hygienen og holde treningsutstyret (gi, beskyttelser, hansker, etc.) rent og luktfritt, og oppmuntre de andre til å gjøre det samme. Gien skal alltid være ren og hvit. Kyokushins offisielle logo skal man bære på venstre side av gien. Rifter og hull i gien må repareres straks. Å bære skittent utstyr og gi er tegn på dovenskap, og viser mangel på respekt for dojoen og de andre elevene.

4. Ikke rett på noen deler av gien under trening uten å be om tillatelse først. Retting av gien skjer med ryggen mot instruktøren.

 

5. Man skal vise respekt overfor eldre medlemmer og de med høyere grad. Alle elever skal reise seg og si ”Osu” når noen med høyere grad eller svart belte kommer inn i rommet.

 

6. Før man hilser på en eldre elev eller instruktør skal elevene først si ”Osu” og deretter hilse korrekt. Det samme gjør man når man skilles. Denne prosedyren bør også brukes utenfor dojoen, da vi alltid bør akte vår Senpai/Sensei/Shihan. Hvis graden til et medlem er uklar skal du alltid opptre som om vedkommende er høyere rangert enn deg.

 

7. Ved anledninger der man skal håndhilse på hverandre bruker man begge hendene (for å vise tillit og ydmykhet) og sier ”Osu”. Dette gjelder også utenfor dojoen, og spesielt overfor eldre medlemmer/seniorer.

 

8. Elevene skal svare på spørsmål fra instruktørene med et kraftig ”Osu” og straks utføre ordre. Det er uhøflig å reagere sent.

 

9. Elevene skal være oppmerksomme og fokusere på undervisningen mens denne pågår, og ikke konsentrere seg om andre ting.

 

10. Noen ganger vil elevene få tillatelse til å innta hvilestilling i løpet av undervisningen, d.v.s. gå fra den formelle ”seiza”-posisjonen og sette seg i ”anza”-posisjon (med benene i kryss). Mens man sitter slik skal man unngå å bevege seg, prate eller på annen måte forstyrre undervisningen.

 

11. Elevene skal ikke forlate undervisningen uten å ha fått tillatelse til dette. Hvis noe uforutsett skulle oppstå og man må forlate rommet straks, skal dette gjøres på en respektfull måte og forklares for instruktøren så snart som mulig.

 

12. For å hindre mulige skader under treningen skal elevene unngå å bære smykker, armbåndsur eller andre gjenstander. Briller er tillatt, men under kumite (fri kamp) er det sterkt å anbefale at de fjernes.

 

13. Tradisjonelt er treningshallen et hellig sted og derfor skal elevene ikke bære noen form for hodeplagg og heller ikke anvende upassende språk. Bruk av fottøy er heller ikke tillatt i dojoen.

 

14. Alle elevene plikter å hjelpe til med opprydding/vasking av dojoen etter at undervisningen er slutt. Treningshallen skal være et sted elevene setter pris på og verner om.

 

15. Elevene skal respektere det kameratskapet de har sammen i dojoen og ikke undergrave Kyokushin karates sanne vei med upassende, usportslig og ondsinnet oppførsel. Man skal heller ikke la negative følelser få innflytelse på utøvingen av fri kamp, slik at faren for skader øker.

 

16. Alle medlemmer skal holde seg unna sladder og negative kommentarer rettet mot sine medelever, andre klubber og andre typer kampsport.

 

17. Elever som ønsker å delta i Kyokushin - konkurranser og turneringer plikter å konsultere sin Senpai/Sensei før påmelding.

 

18. Elever som ønsker å besøke andre Kyokushin-klubber skal på forhånd be om tillatelse til dette av sin Senpai/Sensei/Shihan. Elever som ønsker å trene med en annen klubb plikter å fremvise gyldig internasjonalt KWF medlemskort, samt anbefalingsbrev fra sin Senpai/Sensei/ Shihan. Ved den nye klubben skal man utvise den høyeste respekt, ydmykhet og høflighet overfor instruktør og medlemmer.

 

19. Besøke klubber i utlandet. Skal du besøke en Kyokushin klubb i Europa må du ha skriftlig tillatelse fra din Country Representative. KWF medlemskort skal alltid medbringes på trening i utlandet

 

20. Både i og utenfor dojoen skal alle elever opptre på en måte som ikke skader omdømmet til Kyokushin karate. Teknikker man har tilegnet seg via trening, skal kun brukes i nødsfall ved selvforsvar.

 

21. Til daglig skal elevene opptre høflig og fornuftig, utvise forsiktighet og beskjedenhet, vise god forstand og dømmekraft og ha en moralsk fremferd i alle sine handlinger. Man skal alltid ha Kyokushins ånd i tankene: ”Senket hode (beskjedenhet), øynene hevet (ambisiøst), reservert i talemåte (høvelig språkbruk) og godt hjertelag (være høflig og vise respekt)”. Du skal behandle andre med vennlighet. Utgangspunktet er å ære de eldre (tjen dine foreldre vel).

 

Det er deltagernes perfeksjonering og personlige utvikling som er det essensielle i Kyokushin Karates ånd - ikke seieren eller nederlaget.

bottom of page